Zdrowy Listek
  • Dieta
  • Porady
  • Zdrowie
  • Żywność

Jak szybko i łatwo uprawiać mikroliście Chia

zdjęcie nasion chia domowe uprawy mikroliście

Uprawiaj mikroliście chia w domu i będziesz zdumiony ich korzyściami zdrowotnymi. Mikroliście chia mają 3 razy więcej wapnia niż mleko krowie. Są również doskonałym źródłem białka, błonnika i żelaza. Być może to, z czego są najbardziej znane, to niesamowita ilość kwasów tłuszczowych omega 3, które wspomagają poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mają wpływ na zdrowie psychiczne. Nasza codzienna dieta jest pozbawiona kwasów tłuszczowych omega 3, więc jest to świetna roślina do rozpoczęcia przygody z uprawą mikroliści.

Jeśli poszukasz informacji w sieci to zauważysz, że większość poradników dotyczy uprawy kiełków chia. My jednak skupimy się na uprawie mikroliści. Różnica polega na tym, że mikroliście są uprawiane w glebie, w świetle słonecznym, lub sztucznym i rosną większe niż kiełki. W rezultacie zbiory są znacznie większe i zawierają chlorofil – niezwykle zdrowy składnik odżywczy, który nadaje roślinom zielony kolor.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zapoznaj się z korzyściami płynącymi z uprawy mikroliści tutaj. A teraz zacznijmy tę ekscytującą podróż do ogrodnictwa w pomieszczeniach!

Mikroliście chia – podstawowe informacje

Smak:Pikantny, lekko gorzkawy
Namaczenie:Nie
Przepłukiwanie:Nie
Kiełkowanie:4-7 dni
Zbiór:10-20 dni

Uprawa mikroliści chia

Cały proces uprawy jest niezwykle krótki. Twoje maleńkie nasiona wyrosną na zdrowe rośliny w ciągu zaledwie 1-2 tygodni!

Potrzebne materiały:

  • Nasiona: dowolne nasiona chia, które możemy kupić w każdym sklepie 
  • 2+ Tacki na nasiona: płytkie bez otworów drenażowych
  • Podłoże uprawowe: ziemia kwiatowa, lub podłoże kokosowe
  • Światło: naturalne, lub sztuczne do uprawy roślin
  • Butelka z rozpylaczem: będzie przydatna do spryskiwania nasion
  • Ostre nożyczki kuchenne: będą potrzebne do ścięcia roślin podczas zbioru

Zanim wybierzesz się na zakupy, zastanów się, jak duże zbiory chcesz uzyskać. Mikroliście chia będą ciasno wysiane, więc rozmiar twojej tacy będzie decydował o wydajności. Nasiona chia są małe, więc 1 łyżka stołowa powinna wystarczyć nawet na 300cm kwadratowych.

W przypadku podłoża uprawowego ważne jest, aby zawierało tylko drobne ziarna, a nie duże kawałki ziemi. Mikroliście chia są tak małe, że będą miały trudność z kiełkowaniem na nierównej glebie. Do tego celu przeznaczona jest gleba nasienna. Włókno kokosowe jest również doskonałym wyborem, ponieważ ma dodatkową zaletę w postaci doskonałego drenażu.

Do sztucznego nasłonecznienia w domu można zastosować praktycznie każde oświetlenie przeznaczone do uprawy. Najlepsze wyniki osiągniemy z diodami LED. Zwróć uwagę, że jeśli światło nie pada równomiernie to mikroliście mogą rosnąć w kierunku światła. Jeżeli światło będzie umieszczone za wysoko to rośliny będą niepotrzebnie się wydłużać.

Mikroliście chia – Namaczanie

Zwykle podczas uprawy mikroliści najpierw moczymy nasiona. Jednak nasiona chia wchłaniają wodę tak szybko, że zamieniają się w galaretowatą maź, która jest trudna do wysiania. Pomiń ten krok w przypadku mikroliści chia.

Mikroliście chia – Sadzenie

Jest bardzo ważna czynność, ponieważ sadzenie mikroliści w niczym nie przypomina typowego sadzenia w ogrodzie. Pierwszym krokiem jest wlanie odrobiny wody na dno tacy. Następnie wypełnij tacę glebą aż do samej góry. Wtedy gleba wchłania wodę od dołu do góry.

Nasiona rozsiej równomiernie na tacy, przykrywając jak najwięcej gleby i postaraj się, żeby nasiona nie nachodziły na siebie. Nie ma potrzeby przykrywania nasion ziemią. Zamiast tego użyj rozpylacza, żeby zrosić i namoczyć nasiona.

Przez pierwszy okres trzymaj nasiona w ciemności, aby mogły wykiełkować i zapuścić zdrowe korzenie. Przykryj tacę z nasionami drugą tacą, aby nasiona pozostały w ciemności. Na razie ściągaj tę tackę tylko wtedy, gdy musisz podlać mikroliście.

Wzrost mikroliści

Etap wzrostu jest tak samo ważny jak sadzenie. Wykiełkowanie nasion zajmie około 4-7 dni. W międzyczasie kontynuuj codzienne zamgławianie, tak jak robiłeś to za pierwszym razem. Trzymaj osłonę, aby nasiona nie były narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Gdy nasiona wykiełkują i zaczną rosnąć liście, możesz zdjąć osłonę i włączyć oświetlenie, lub wystawić tacę na działanie promieni słonecznych. Rośliny mogą być żółtawe z powodu braku chlorofilu, ale światło szybko poprawi stan ich ubarwienia. Jeżeli używasz sztucznego światła to ustaw timer, który będzie naśladował dzień i noc. Upewnij się, że zapewniasz minimum 12 godzin światła na dobę.

Kontynuuj zamgławianie roślin, ale uważaj, aby nie przesadzić – na glebie nigdy nie powinny znajdować się kałuże wody. Teraz Twoje mikroliście mogą zacząć rozwijać się z pełnym potencjałem!

Zbiory

W ciągu zaledwie 5-12 dni pojawią się liście pierwotne. Jeżeli nasze mikroliście osiągną 5-7cm wysokości to wtedy są gotowe do zbioru!

Weź nożyczki kuchenne i trzymając mikroliście jedną reką tnij tuż nad poziomem gleby. Może wydawać się dobrym pomysłem ścinanie w miarę potrzeb, ale nie zalecamy tego. W miarę dojrzewania smak będzie się zmieniał, stopniowo przechodząc w gorzki. Aby uzyskać jednolity smak, zbierz je wszystkie naraz.

Rośliny mogą odrosnąć po zbiorze, ale zwykle następuje ogromny spadek jakości. Kontynuuj uprawę, usuwając stare korzonki i dodając nowe nasiona. Najlepsze efekty osiągniemy jednak wymieniając glebę na nową po każdym zbiorze.

Przechowywanie

Gdy Twoje mikroliście są już zebrane, możesz od razu je zjeść, lub przechować. Tuż przed jedzeniem opłucz je zimną wodą i połóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Dodaj je na surowo do prawie wszystkiego, od kanapek po zupy i sałatki.

Postaraj się je zużyć w ciągu pierwszych 2-3 dni od zbioru. Jednak przy prawidłowym przechowywaniu powinny pozostać dobre przez co najmniej 5 dni.

Mikroliście chia najlepiej przechowuje się, gdy są lekko wysuszone. Zaplanuj to z wyprzedzeniem i przestań je podlewać na jeden dzień przed zbiorami. Po zebraniu złóż mikroliście w suchy ręcznik papierowy i umieść je w zamkniętej torbie w lodówce. W razie potrzeby zmieniaj ręcznik, ponieważ wchłonie on wilgoć.

Często zadawane pytania

P.: Co jest zdrowsze, kiełki czy mikroliście?

Odp.: Zarówno kiełki jak i mikroliście mają wspaniałe korzyści zdrowotne, ale mikroliście wygrywają. Mają większą ilość składników odżywczych, a także chlorofil, którego brakuje kiełkom.

P.: Czy mikroliście to pożywienie?

Odp.: Jeśli przez pożywienie masz na myśli pełną gamę składników odżywczych, to tak! Uprawiaj mikroliście chia, aby uzyskać bogatość wapnia, błonnika, witamin i aminokwasów.

Nawigacja wpisu

Jak przygotować zdrowy koktajl krok po kroku
Suchy styczeń, czyli 31 dni bez alkoholu

Related Articles

zdjęcie świeżych buraków

Kimchi z buraków. Przepis babci Wandy

zdjęcie zdrowego koktajlu koktajl zdrowa żywność

Jak przygotować zdrowy koktajl krok po kroku

zdjęcie - symbol zrównoważonego rozwoju recycling reuse

Zero waste w kuchni, czyli jak nie marnować jedzenia

Ostatnie wpisy

  • Refluks. Co jeść, a czego unikać?
  • Domowe sposoby na anemię. Co jeść?
  • Niestrawność. Naturalne sposoby
  • Olejek herbaciany. Właściwości zdrowotne
  • Rokitnik. Właściwości i porady

Kategorie

  • Dieta
  • Porady
  • Zdrowie
  • Żywność

Tagi

ciąża dieta domowe uprawy farm2fork koktajl lokalne produkty mikroliście naturalny antybiotyk odchudzanie praca przy komputerze przyprawy recycling reuse rośliny jadalne siedzący tryb życia zdrowa żywność zioła źródło witamin żywność ekologiczna
Copyright 2018. All rights reserved | Zdrowy Listek