Zdrowy Listek
  • Dieta
  • Porady
  • Zdrowie
  • Żywność

Zero waste w kuchni, czyli jak nie marnować jedzenia

zdjęcie - symbol zrównoważonego rozwoju recycling reuse

Współczesny konsumpcjonizm sprawił, że kupujemy wciąż więcej i więcej. Dostępność wszelkiego rodzaju składników spożywczych z jednej strony otwiera przed nami wiele możliwości, ale z drugiej prowadzi często do marnowania żywności… Statystyki są nieubłagane! Każdego roku tony jedzenia lądują w koszu na śmieci. Z pomocą przychodzi zero waste, czyli idea niemarnowania surowców, w tym także pożywienia. Jako wprowadzić zasady zero waste w kuchni?

Czym jest idea zero waste?

Zero waste można przetłumaczyć z angielskiego jako „zero odpadów” czy „nie marnowanie (zasobów, surowców)”. Z jednej strony idea ta wiąże się z powtórnym wykorzystywaniem, kupowaniem produktów wielorazowych oraz rzeczy z drugiej ręki czy recyklingiem. Z drugiej – z większą świadomości, jeśli chodzi o zdrowie i kondycję naszej planety oraz konsumpcjonizm.

Osoby, które starają się żyć zgodnie z zero waste (albo less waste, czyli nieco mniej radykalną ideą – z ang. less oznacza mniej), zadają sobie pytania: czy na pewno tego potrzebuję? Czy to potrzeba czy kaprys? Czy będę tego używał? Mają bowiem świadomość, że marketing napędza konsumpcjonizm, a wielkie koncerny przekonują nas każdego dnia do tego, że ich produkty są nam niezbędne.

Zero waste można wdrożyć w wielu aspektach życia. Przykładowo: podczas zakupu ubrań, kosmetyków, przy sprzątaniu w domu, ale także w gotowaniu.

Zero waste w kuchni

Na gruncie gotowania i jedzenia, zero waste może objawiać się w kilku aspektach. Przede wszystkim to większa świadomość tego, aby nie marnować żywności. Pomaga w tym robienie zakupów z listą. Produkty na sklepowych półkach, zwłaszcza w dużych supermarketach, kuszą nas swoimi kolorowymi opakowaniami. Robienie zakupów pod wpływem impulsu czy chwili (lub jeszcze gorzej – mając pusty żołądek) najczęściej kończy się tak samo. Kupujemy za dużo i później musimy wyrzucać przeterminowane rzeczy.

Wykorzystanie i przechowywanie produktów spożywczych

Po drugie, zero waste to też kreatywne wykorzystywanie wszystkich składników jakie mamy w kuchni. Przykładowo: ze starego chleba można przygotować grzanki, z wyczyszczonych dokładnie obierek młodych ziemniaków – chipsy, a liście rzodkiewki, które zazwyczaj lądują w koszu, można wykorzystać do sałatki czy koktajlu.

Pamiętajmy też o tym, aby dobrze przechowywać produkty spożywcze. Przykładowo: otwarty ser feta przeżyje w lodówce dłużej, jeśli zamkniemy go w pudełku i zalejemy wodą z solą (tzw. solanką). Ogórki i rzodkiewki zachowają jędrność, kiedy będziemy je przechowywać w szklanym słoiku z zimną wodą, którą co kilka dni należy wymienić. Tofu możemy natomiast spokojnie zamrozić.

Zero waste – czyli na ratunek jedzeniu

Istnieją również sposoby na ratowanie żywności, która normalnie trafiłaby do kosza. W wielu miasta funkcjonują tzw. podzielnie czy miejskie lodówki, do których można wstawiać produkty z krótkim terminem ważności. Istnieją też aplikacje służące temu, by móc otrzymać w bardzo korzystnej cenie zakupy spożywcze, które nie zostały danego dnia sprzedane. Warto szukać różnych rozwiązań, z dbałością o własny portfel i planetę.

Nawigacja wpisu

Olejek brahmi. Czym dokładnie jest?
Dieta ketogeniczna. Jadłospis na 28 dni

Related Articles

zdjęcie świeżych buraków

Kimchi z buraków. Przepis babci Wandy

zdjęcie nasion chia domowe uprawy mikroliście

Jak szybko i łatwo uprawiać mikroliście Chia

zdjęcie zdrowego koktajlu koktajl zdrowa żywność

Jak przygotować zdrowy koktajl krok po kroku

Ostatnie wpisy

  • Refluks. Co jeść, a czego unikać?
  • Domowe sposoby na anemię. Co jeść?
  • Niestrawność. Naturalne sposoby
  • Olejek herbaciany. Właściwości zdrowotne
  • Rokitnik. Właściwości i porady

Kategorie

  • Dieta
  • Porady
  • Zdrowie
  • Żywność

Tagi

ciąża dieta domowe uprawy farm2fork koktajl lokalne produkty mikroliście naturalny antybiotyk odchudzanie praca przy komputerze przyprawy recycling reuse rośliny jadalne siedzący tryb życia zdrowa żywność zioła źródło witamin żywność ekologiczna
Copyright 2018. All rights reserved | Zdrowy Listek