
Czujesz się cały czas wyczerpany? Zauważasz sińce pod oczami, często czujesz się słabo, masz zawroty głowy? Być może masz do czynienia z anemią. Jej przyczyn może być wiele. Ważne jest, aby dowiedzieć się, jak postępować, gdy zostanie ona stwierdzona. Poznaj możliwe przyczyny anemii i sprawdzone sposoby na anemię.
Spis treści
Sposoby na anemię – czym właściwie jest anemia?
Anemia to stan, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek do transportu tlenu w całym organizmie. Jej najczęstszym rodzajem jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. Jej przyczyną mogą być kwestie dietetyczne, czyli np. niejedzenie wystarczającej ilości pokarmów bogatych w żelazo lub nieprawidłowy sposób odżywiania.
Inne możliwe przyczyny nawracających anemii to:
- niektóre choroby,
- przewlekłe infekcje,
- uwarunkowania genetyczne.
Objawy anemii
Czy wiesz, jakie są objawy anemii? Objawy mogą wahać się od zmęczenia, bladej skóry i słabych mięśni, aż do wypadania włosów czy bolącego języka. Zmiana sposobu odżywiania i dodania do diety produktów bogatych w cenne składniki może być doskonałym sposobem na poradzenie sobie z anemią.
Choć powszechnie wiadomo, że spora ilość żelaza znajduje się w mięsach, to można go pozyskiwać także z produktów niepochodzących ze zwierząt. Utrzymanie równowagi w ilości czerwonych krwinek możliwe jest nawet w przypadku wegetarianizmu czy weganizmu. Zwiększenie spożycia niezbędnych witamin i minerałów poprzez wprowadzenie do diety odpowiednich składników, przyczyni się do cofnięcia objawów anemicznych.
Anemia a dieta wege
Żelazo w organizmie może być niskie z powodów niektórych stanów chorobowych (np. choroba Crohna i niewydolność nerek czy nawet miesiączka). Jednym ze sposobów jest spożywanie produktów bogatych w żelazo, jak np. wołowina lub jagnięcina. Zastanawiasz się, co możesz zrobić, jeśli dieta wege to Twój styl żywienia? Jakie produkty możesz włączyć do swojej diety, aby była ona pełnowartościowa? Stosując dietę wegetariańską, możesz dodawać do swoich posiłków:
- szpinak,
- burak,
- jarmuż,
- rośliny strączkowe.
Jednym z doskonałych środków zaradczych na anemię jest przygotowanie domowego soku z liści buraka i szpinaku. Napój jest bogaty w witaminę A, witaminę C, żelazo i kwas foliowy. Warto wiedzieć, że sok z buraków i szpinaku to metoda stosowana od wieków jako skuteczny środek na anemię.
Naturalne sposoby na anemię
Sok z buraka i liści szpinaku to panaceum na anemię. Dlaczego? Ponieważ unikalne połączenie składników odżywczych wpływa pozytywnie na poziom żelaza, a w konsekwencji funkcjonowanie organizmu i Twoje zdrowie. Choć sok sam w sobie jest idealny, to możliwe jest uczynienie go jeszcze bardziej korzystnym dla naszego organizmu poprzez dodanie kilku składników, które mają pozytywny wpływ na produkcję naszej krwi. Są to m.in.: czosnek, imbir, sok z cytryny i miód. Aby uzyskać szybkie i skuteczne efekty zaleca się picie soku dwa razy dziennie.