
Imbir to roślina uprawiana od ponad 3000 lat, głównie w Azji. Jest popularnym składnikiem wielu dań, którym nadaje ostrego, charakterystycznego posmaku. Coraz większą popularnością cieszy się jednak również w Europie. Ceniony jest za swoje właściwości lecznicze i walory smakowe. Czego jeszcze nie wiemy o imbirze? Jakie dokładnie ma właściwości i dlaczego warto stosować go zwłaszcza w okresie zimowym?
Spis treści
Imbir – składniki odżywcze i właściwości lecznicze
Imbir to tzw. naturalny antybiotyk. Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga spalać tłuszcz, a jednocześnie hamuje apetyt. Nic więc dziwnego, że sięgają po niego zarówno osoby na diecie, jak i osoby, które często chorują.
Ponadto, stosuje się więc go przy dolegliwościach takich jak:
- infekcje wirusowe,
- złe krążenie krwi,
- stany zapalne,
- ból gardła i przeziębienia,
- bóle stawów,
- bóle mięśni,
- mdłości,
- refluks,
- trawienie i bóle brzucha.
Dodatkowo, imbir niweluje nieświeży oddech! Imbir jest bogaty w:
- witaminę C – która pomaga w budowaniu odporności,
- tiaminę – która ma wpływ na pracę układ nerwowego, wspomaga układ immunologiczny, ma również silne właściwości antyoksydacyjne,
- niacynę – która pomaga w przemianie materii, łączy i rozkłada kwasy tłuszczowe, węglowodany oraz aminokwasy,
- ryboflawinę – mającą wpływ na układ odpornościowy,
- kwas foliowy – jego niedobór powoduje apatię, senność, zmęczenie, brak koncentracji,
- fosfor,
- sód,
- potas i wapń.
Imbir właściwości w okresie zimowym – dlaczego warto go jeść?
Mówiąc o właściwościach imbiru, należy podkreślić przede wszystkim pozytywne działanie na odporność i pomoc w walce z przeziębieniami. Imbir może być stosowany w trakcie grypy, COVID-19 czy przeziębień, ale także profilaktycznie! W okresie zimowym nasz organizm jest narażony na wirusy oraz niskie temperatury. Budowanie odporności powinno rozpocząć się już jesienią. Jeśli jednak tego nie zrobiliśmy, zimą również jest dobry czas na to, aby zadbać o odporność.
Przeciwwskazania do spożywania imbiru
Uwaga! Imbiru nie powinny jeść (lub przynajmniej powinny ograniczyć ilość) osoby:
- cierpiące na hemofilię,
- z nadciśnieniem tętniczym,
- kobiety karmiące,
- kobiety w ciąży.
Zastosowanie imbiru w kuchni
Jak wykorzystać imbir w kuchni? Najprostsze będzie przygotowanie naparu z imbirem. Plastry imbiru zalewamy gorącą wodą, dodajemy miód oraz cytrynę. Możemy dodać również goździka, który także ma działanie przeciwzapalne. Taka mikstura podkręca metabolizm, wpływa pozytywnie na odporność, pomaga w walce z przeziębieniami. Możemy pić ją w trakcie choroby lub każdego poranka po przebudzeniu – profilaktycznie.
Imbir można również dodać do herbaty. Czarna herbata z imbirem pobudza do pracy, rozgrzewa, rozluźnia. Jest idealna po ciężkim dniu, lub kiedy zmarznięci wracamy zimą do domu po pracy.
Imbir nadaje się również jako składnik potraw, zwłaszcza tych azjatyckich. Doskonale uzupełni sosy, curry czy potrawki wegetariańskie. Warto włączyć go do codziennej diety, ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne.