
Melisa lekarska znana jest ze swoich właściwości uspokajających i prozdrowotnych. Ale to nie jedyne jej zalety! Dlaczego właściwie warto pić melisę i kto w szczególności powinien po nią sięgać?
Spis treści
Charakterystyka melisy lekarskiej
Melisa lekarska (łac. Melissa officynalis) jest byliną, pochodzi z rodziny jasnotowatych. Jest więc „kuzynką” roślin takich jak tymianek, lawenda czy cząber. Jej chropowate, zielone liście nie wyróżniają się wizualnie spośród innych roślin. Tym, co ją wyróżnia, jest natomiast zapach, który można określić jako lekko cytrynowy, delikatny i orzeźwiający. Podczas kwitnienia, melisa wypuszcza białe lub żółte kwiaty. Do herbat wykorzystuje się jednak nie kwiaty, a liście, które posiadają najwięcej właściwości zdrowotnych. Na rynku spożywczym możemy ją spotkać w różnej formie, zwłaszcza:
- surowej,
- sproszkowanej,
- suszonej.
Melisa słynie ze swoich właściwości uspokajających oraz ułatwiających dobry, zdrowy i głęboki sen. Przy regularnym stosowaniu pomaga w łagodzeniu stresu, nerwicy, lęków. Może być z powodzeniem stosowana po ciężkim dniu, ponieważ pomaga w regeneracji organizmu.
Melisa – właściwości i zastosowanie
Drugą charakterystyczną cechą i zaletą melisy są jej pozytywne wpływy na układ trawienny. Roślina ta przynosi ulgę w zaparciach, może być stosowana przy stanach zapalnych, niestrawności itp.
Po trzecie, melisa działa pozytywnie na włosy, regulując poziom sebum, oraz na cerę. Nie bez znaczenia jest też jej wpływ na złagodzenie objawów menstruacji i migreny.
Czy istnieją przeciwskazania do stosowania melisy?
Melisa jest bezpieczną rośliną i nie istnieje wiele przeciwskazań do jej zastosowania. Kto jednak powinien na nią uważać? Osoby, które leczą się farmakologicznie na nerwicę czy depresję. Dzieje się tak, ponieważ melisa może wzmagać działanie leków nasennych oraz uspokajających. Picie melisy należy skonsultować więc w tych przypadkach z lekarzem prowadzącym.
Melisa nie jest częstym alergenem, ale u osób uczulonych może wystąpić również reakcja np. skórna. Dotyczy to raczej zastosowania kosmetyku z melisą, niż samego picia naparu.
Poza tym melisa to bezpieczna roślina, może być stosowana – oczywiście z zachowaniem umiaru i zdrowego rozsądku – przez dorosłych, dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży.
Melisa w kuchni – napary i nie tylko
Liście melisy można wykorzystać w kuchni na kilka różnych sposobów. Najpopularniejszy z nich to oczywiście napar z melisy. Liście (surowe lub suszone) zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż się zaparzą. Można również zaopatrzyć się w herbatę w saszetkach, którą kupimy w każdej aptece. Warto jednak wiedzieć, że lepsze właściwości zdrowotne mają całe parzone liście, które można zalać kilkukrotnie.
Kolejna propozycja to orzeźwiająca woda z melisą lub lemoniada z melisą. Melisa ma łagodniejszy smak niż mięta, ale również dodaje orzeźmiającego aromatu i smaku napojom chłodzonym. Jest więc idealną propozycją na cieplejsze dni.