
Ciąża jest szczególnym okresem, w którym każda kobieta powinna dbać o dobrą, zdrową i bogatą w wartości odżywcze dietę. Witaminy i składniki odżywcze, na jakie trzeba położyć szczególny nacisk, to m.in. żelazo, witamina A i C. Dlatego idealnym uzupełnieniem posiłków w okresie są zwłaszcza tzw. mikroliście. Czym one są i jakie dokładnie mają właściwości? Dlaczego mikroliście w ciąży odgrywają tak dużą rolę?
Spis treści
Mikroliscie – właściwości
Mikroliscie to młode stadium rozwoju zielonych warzyw. Wyróżniamy wiele rodzajów mikroliscie, do których należą m.in. mikroliscie buraka, rzodkiewki, amarantusa, szpinaku, rukoli, szczypioru itp. Zawierają one znacznie więcej witamin niż „dorosłe” warzywa, dlatego warto wprowadzić je do naszej codziennej diety. Warto wiedzieć, że mikroliście są bezpieczne dla kobiet w ciąży i śmiało można po nie sięgać, dekorując kanapki, dodając jako ozdobę obiadu czy też dorzucając do soku lub koktajlu. Oczywiście, jak ze wszystkim, nie należy przesadzać. Nie ma jednak powodów, aby nie móc spożywać mikroliści w rozsądnych ilościach każdego dnia.
Mikroliscie a dieta w ciąży
Dieta osoby ciężarnej powinna obfitować w wartości odżywcze. Popularne powiedzenie, że w ciąży je się za dwoje powinno zostać zamienione na: „W ciąży je się dla dwojga”. Dieta kobiety ciężarnej ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowaniu płodu oraz dla zdrowia dziecka po narodzinach.
Wśród najważniejszych składników odżywczych zawartych w mikroliściach które są szczególnie cenne dla kobiet w ciąży, należy wyróżnić: żelazo oraz witaminy, zwłaszcza witaminę K i C. Dlaczego?
Żelazo w ciąży
W czasie ciąży organizm kobiety ma wyższe zapotrzebowanie na żelazo. Jest to ok. o 1 mg więcej w pierwszym trymestrze oraz aż o 7,5 mg więcej dziennie w trzecim trymestrze ciąży. Niedobór żelaza skutkuje m.in. anemią, która w okresie ciąży bywa bardzo dotkliwa. Mikroliście, jako bogate źródło żelaza, mogą te niedobory uzupełniać. Warto pamiętać o systematyczności. Dieta powinna być zbilansowana i zdrowa na co dzień, a nie tylko „od święta”. Mirkoliście powinny być uzupełnieniem dobrej diety – ich właściwości zdrowotne oczywiście nie zastąpią wszystkich posiłków.
Witaminy dla kobiet w ciąży
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w okresie ciąży to ok. 750 µg. Należy jednak pamiętać o tym, aby w ciąży nie przesadzać z ilością witaminy A! Do całkowicie bezpiecznych należy natomiast witamina C, która może być w ciąży spożywana. Osoba w ciąży potrzebuje ok. 100 mg witaminy C na dobę. Bardzo ważną witaminą w okresie prenatalnym jest dla człowieka także witamina K. Badania pokazują, że bierze ona udział w prawidłowym ukształtowaniu uzębienia oraz szkieletu dziecka.
Wszystkie wspomniane witaminy znajdują się w mikroliściach, dlatego warto po nie sięgać w okresie ciąży.
Mikroliście w ciąży – podsumowanie
Włączenie do diety kobiety w ciąży mikroliści to krok w kierunku zdrowia zarówno kobiety, jak i jej dziecka. Łatwa forma podania (posypanie kanapki czy dodanie do koktajlu) oraz możliwość samodzielnego wyhodowania w domu sprawiają, że codzienna dawka mikroliści jest osiągalna dla każdego!