
Jesteś na diecie wegańskiej i szukasz dobrych sposobów na urozmaicenie zdrowych posiłków? Na ratunek przychodzą jednak mikroliście jako uzupełnienie diety wegańskiej! Stanowią one idealny dodatek, który nie tylko będzie bombą witaminową, ale także urozmaici każde danie. Jak wprowadzić je do codziennej diety?
Spis treści
Dieta wegańska – co jeść?
Dieta wegańska może wydawać się mniej różnorodna niż inne diety. Jest tak ze względu na fakt, że jest to dieta eliminacyjna, w której nie spożywa się pewnego rodzaju produktów. W tym wypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby, które nie są zaznajomione z dietą wegańską, mogą obawiać się zarówno jednorodności na talerzu, jak i tego, że nie dostarczą sobie odpowiedniej dawki wartości odżywczych. Oczywiście, weganie, którym zależy na dobrze zbilansowanej diecie, potrafią zapewnić sobie wartościowe i ciekawe posiłki. Z pewnością każda osoba, która wykaże odrobinę dobrej woli i zapału, z czasem nauczy się gotować wegańsko – tak, aby było to zdrowe, smaczne i oryginalne! Jak jednak zacząć? Najlepiej małymi krokami, wprowadzając trochę zdrowia na nasze talerze! Idealnie nadają się do tego mikroliście.
Czym są mikroliście?
Zastanawiasz się, czym są mikroliście? Mikroliście – z ang. microgreensto młode listki siewek warzyw jadalnych, czyli formy nieco bardziej zaawansowane biologicznie niż kiełki. Nazwą tą określa się łodyżkę wraz z pierwszą parą listków, ale bez nasionka. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że mikroliście rosną w ziemi, w przeciwieństwie do kiełków, które hoduje się na gazie. Uwaga! Uprawa mikroliści może zająć do dwóch tygodni.
Dlaczego warto je jeść? Badania pokazują, że mają one więcej witamin niż w pełni rozwinięte warzywa liściaste. Wśród ich zalet wymienić możemy przede wszystkim wysoką zawartość:
- beta-karotenu,
- polifenoli,
- fitosteroli.
Dzięki ich spożywaniu możemy doprowadzić do poprawy poziomu witamin w naszym organizmie, jak również:
- zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, np. otyłości,
- regulować poziom cholesterolu we krwi,
- zapobiegać niedoborom.
Jak jeść mikroliście?
Mikroliście mogą być wspaniałym wzbogaceniem codziennej diety. Można dodawać je do:
- koktajli,
- kanapek,
- dań wytrawnych,
- przekąsek.
Doskonałym sposobem na przemycenie ich w diecie są zwłaszcza zielone koktajle. Użycie blendera lub wyciskarki spowoduje, że w jednej porcji posiłku zmieścimy zdecydowanie więcej składników, niż gdybyśmy mieli je zjeść bez obróbki. Inne zalety zielonych koktajli z mikroliściami to:
- przygotowany ze sobą w domu koktajl możemy wziąć na wynos, np. w termosie do pracy czy szkoły,
- koktajle to świetne miejsce, aby przemycić te mikroliście, których smak nam nie odpowiada solo – skorzystamy z ich dobrodziejstw, ale jednocześnie nie poczujemy ich charakterystycznego smaku,
- koktajle nie są wysokokaloryczne, ale jednocześnie są sycące i mogą zastąpić np. drugie śniadanie czy deser.
Dla osób, którym charakterystyczny smak niektórych mikroliści, jak np. mikroliście rukoli, botwinki, buraka czy szczypiorku, nie przeszkadza, dobrym rozwiązaniem będzie ich stosowanie jako dekoracja kanapek.