
Problemy z żołądkiem dotyczą obecnie sporej liczby ludzi na całym świecie. Mogą one przybierać różne postacie, a jednym z przykładów jest m.in. refluks. Na jakie produkty warto postawić w przypadku takiej dolegliwości, a co wykluczyć z diety, by po posiłku czuć się dobrze?
Spis treści
Czym jest refluks?
Choroba refluksowa przełyku lub choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa jest jedną z przewlekłych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, w której treść żołądkowa uporczywie i regularnie spływa do przełyku. Do objawów należą: zgaga, niekardiologiczny ból w klatce piersiowej oraz przewlekły kaszel, chrypka czy też zapalenie krtani wywołane refluksem.
Jeśli chodzi o opcje leczenia, to obejmują one zmianę stylu życia, leki, a czasami operację dla tych, którym nie pomagają wcześniej wymienione sposoby. Przy pierwszym sposobie należy pamiętać o tym, by nie kłaść się przez ok. trzy godziny po jedzeniu, w miarę możliwości spać na lewym boku, ponieważ usprawnia to proces trawienia, podnieść wysokość poduszki w czasie snu oraz zrzucić nadmiar kilogramów i rzucić palenie papierosów. Szacuje się, że w zachodnim świecie na refluks cierpi od 10-20% populacji.
Refluks – czego nie jeść?
Pokarmy, które mogą nasilać objawy refluksu i których należy unikać, to:
- kawa,
- alkohol,
- czekolada,
- tłuste pokarmy,
- kwaśne pokarmy,
- pikantne potrawy,
- czerwone mięso,
- cytrusy, np. cytryna, pomarańcza,
- imbir,
- czosnek,
- cebula,
- papryka.
Pokarmy te mają tendencję do powodowania gazów i wzdęć, a także zgagi, ponieważ są trudne do prawidłowego strawienia przez organizm.
Dodatkowo najlepiej unikać spożywania naraz bardzo dużych posiłków. Jedzenie mniejszych posiłków, ale za to częściej w ciągu dnia może pomóc w zapobieganiu zgagi i innych objawów refluksu. Jedzenie powoli i unikanie zachowań takich jak nadmierna aktywność po jedzeniu, które mogą prowadzić do wzrostu ciśnienia w żołądku, może również pomóc w zmniejszeniu refluksu.
O czym jeszcze pamiętać w diecie?
Należy pamiętać również o tym, że poszczególne pokarmy mogą działać inaczej na daną osobę. Najlepiej jest prowadzić dziennik żywności, w którym śledzi się objawy, aby dowiedzieć się, które z nich są indywidualną przyczyną pojawiania się refluksu. Na jego podstawie będzie można dobrać swój jadłospis w taki sposób, by problemy z trawieniem się nie pojawiały albo by je znacząco ograniczyć. W połączeniu z odpowiednim leczeniem może to dać świetne efekty, przez co codzienne funkcjonowanie stanie się o wiele łatwiejsze.
Jaka dieta na refluks?
Refluks żołądkowy jest częstą dolegliwością żołądkowo-jelitową i istnieje wiele pokarmów, które mogą pomóc w zmniejszeniu objawów. Owoce, takie jak jabłka, banany i gruszki mogą pomóc ukoić żołądek i zmniejszyć objawy. Podobnie wygląda to w przypadku warzyw, jak szpinak, seler i marchew. Korzystne dla trawienia są również niskotłuszczowe produkty mleczne, do których należą jogurt, twaróg i chude mleko.