Zdrowy Listek
  • Dieta
  • Porady
  • Zdrowie
  • Żywność

Refluks. Co jeść, a czego unikać?

zdjęcie kobiety cierpiącej na refluks

Problemy z żołądkiem dotyczą obecnie sporej liczby ludzi na całym świecie. Mogą one przybierać różne postacie, a jednym z przykładów jest m.in. refluks. Na jakie produkty warto postawić w przypadku takiej dolegliwości, a co wykluczyć z diety, by po posiłku czuć się dobrze?

Czym jest refluks?

Choroba refluksowa przełyku lub choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa jest jedną z przewlekłych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, w której treść żołądkowa uporczywie i regularnie spływa do przełyku. Do objawów należą: zgaga, niekardiologiczny ból w klatce piersiowej oraz przewlekły kaszel, chrypka czy też zapalenie krtani wywołane refluksem.

Jeśli chodzi o opcje leczenia, to obejmują one zmianę stylu życia, leki, a czasami operację dla tych, którym nie pomagają wcześniej wymienione sposoby. Przy pierwszym sposobie należy pamiętać o tym, by nie kłaść się przez ok. trzy godziny po jedzeniu, w miarę możliwości spać na lewym boku, ponieważ usprawnia to proces trawienia, podnieść wysokość poduszki w czasie snu oraz zrzucić nadmiar kilogramów i rzucić palenie papierosów. Szacuje się, że w zachodnim świecie na refluks cierpi od 10-20% populacji.

Refluks – czego nie jeść?

Pokarmy, które mogą nasilać objawy refluksu i których należy unikać, to:

  • kawa,
  • alkohol,
  • czekolada,
  • tłuste pokarmy,
  • kwaśne pokarmy,
  • pikantne potrawy,
  • czerwone mięso,
  • cytrusy, np. cytryna, pomarańcza,
  • imbir,
  • czosnek,
  • cebula,
  • papryka.

Pokarmy te mają tendencję do powodowania gazów i wzdęć, a także zgagi, ponieważ są trudne do prawidłowego strawienia przez organizm.

Dodatkowo najlepiej unikać spożywania naraz bardzo dużych posiłków. Jedzenie mniejszych posiłków, ale za to częściej w ciągu dnia może pomóc w zapobieganiu zgagi i innych objawów refluksu. Jedzenie powoli i unikanie zachowań takich jak nadmierna aktywność po jedzeniu, które mogą prowadzić do wzrostu ciśnienia w żołądku, może również pomóc w zmniejszeniu refluksu.

O czym jeszcze pamiętać w diecie?

Należy pamiętać również o tym, że poszczególne pokarmy mogą działać inaczej na daną osobę. Najlepiej jest prowadzić dziennik żywności, w którym śledzi się objawy, aby dowiedzieć się, które z nich są indywidualną przyczyną pojawiania się refluksu. Na jego podstawie będzie można dobrać swój jadłospis w taki sposób, by problemy z trawieniem się nie pojawiały albo by je znacząco ograniczyć. W połączeniu z odpowiednim leczeniem może to dać świetne efekty, przez co codzienne funkcjonowanie stanie się o wiele łatwiejsze.

Jaka dieta na refluks?

Refluks żołądkowy jest częstą dolegliwością żołądkowo-jelitową i istnieje wiele pokarmów, które mogą pomóc w zmniejszeniu objawów. Owoce, takie jak jabłka, banany i gruszki mogą pomóc ukoić żołądek i zmniejszyć objawy. Podobnie wygląda to w przypadku warzyw, jak szpinak, seler i marchew. Korzystne dla trawienia są również niskotłuszczowe produkty mleczne, do których należą jogurt, twaróg i chude mleko.

Nawigacja wpisu

Domowe sposoby na anemię. Co jeść?
10 Sposobów na Zdrowe i Smaczne Śniadanie

Related Articles

zdjęcie kobiety myślącej sposoby na anemię

Domowe sposoby na anemię. Co jeść?

zdjęcie kobiety cierpiącej na niestrawność

Niestrawność. Naturalne sposoby

zdjęcie buteleczek z olejkami herbacianymi

Olejek herbaciany. Właściwości zdrowotne

Ostatnie wpisy

  • Jakie warzywa są najlepsze dla utraty wagi?
  • 10 najzdrowszych warzyw, które powinieneś jeść codziennie
  • Jak hodować warzywa w ogrodzie lub na balkonie?
  • Zdrowe i smaczne zamienniki dla niezdrowych produktów
  • Dieta bezglutenowa. Czy warto stosować?

Kategorie

  • Dieta
  • Porady
  • Zdrowie
  • Żywność

Tagi

ciąża dieta domowe uprawy farm2fork koktajl lokalne produkty mikroliście naturalny antybiotyk odchudzanie praca przy komputerze przyprawy recycling reuse rośliny jadalne siedzący tryb życia zdrowa żywność zioła źródło witamin żywność ekologiczna
Copyright 2018. All rights reserved | Zdrowy Listek