
Rukola – mająca postać drobnych, zielonych listków – coraz częściej pojawia się na talerzach, kiedy udajemy się do restauracji. Często stanowi element ozdobny, jednak warto zdawać sobie sprawę, jakie bogactwo witamin i minerałów się w niej kryje! Dlaczego właściwie warto jeść rukolę, jakie ma witaminy i jak włączyć ją do codziennej diety?
Spis treści
Rukola witaminy i inne składniki odżywcze
W małym zielonym listku rukoli kryje się całe bogactwo witamin i składników odżywczych. Rukola zawiera w szczególności:
- żelazo,
- magnez,
- wapń,
- potas,
- witaminę A,
- witaminę C i K.
Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza duża zawartość witaminy C. Bierze ona udział w budowaniu odporności organizmu oraz ma właściwości przeciwzapalne. Witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi i wspomaga układ naczyniowy. Witamina A wzmacnia układ immunologiczny oraz pozytywnie wpływa na nasz wzrok. Żelazo z kolei jest ochroną przed infekcjami, wspomaga układ nerwowy i zapobiega wczesnemu starzeniu się skóry. Zawarty w rukoli magnez uczestniczy w syntezie białka, reguluje ciśnienie tętnicze. Jego niedobór objawia się nieprzyjemnymi skurczami łydki czy drżącymi powiekami.
To wszystko sprawia, że po rukolę powinna sięgać każda osoba chcąca zachować dobre zdrowie, młody wygląd i świetne samopoczucie. Ze względu na zawartość błonnika, spożycie rukoli daje też uczucie sytości. Jest to więc dobry składnik w diecie osób, które się odchudzają lub przynajmniej ograniczają kalorie.
Kto powinien jeść rukolę?
Rukolę powinny włączyć do swojej codziennej diety zwłaszcza osoby, które:
- przechodzą na diety roślinne (wegańskie, wegetariańskie) i zależy im na posiłkach bogatych w witaminy i składniki odżywcze,
- mają niedobory niektórych witamin i minerałów,
- cierpią na anemię,
- są osłabione po chorobie lub osoby, którym zależy na budowaniu odporności, np. na miesiące jesienno-zimowe,
- kobiety w ciąży itp.
Uwaga! Ostrożność przy jedzeniu nadmiernej ilości rukoli powinny zachować osoby, które biorą leki na rozrzedzenie krwi. Dzieje się tak ze względu na sporą zawartość witaminy K w tej roślinie.
Rukola – zdrowie na talerzu
Jak wprowadzić rukolę do swojej codziennej diety? Najpopularniejsze wykorzystanie rukoli to użycie jej do sałatek. Może stanowić zieloną bazę np. do sałatki greckiej czy innej sałatki warzywnej. Z powodzeniem rukola może zastępować sałatę lodową, pekińską czy masłową.
Zielone listki rukoli często też stanowią dekorację talerza: posypuję się nimi kanapki, zapiekanki, pizzę czy inne wytrawne wypieki. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi, rukola nie tylko jest zdrowym elementem każdego dania, ale może również podnosić jego walory smakowe.
Trzeci pomysł to użycie rukoli w kuchni do przygotowania różnego rodzaju zielonych koktajli. Jest to dobre wyjście dla osób, które nie przepadają za smakiem rukoli lub nie lubią spożywać jej w formie stałej. Rukolę można połączyć w blenderze lub wyciskarce z ulubionymi owocami i zielonymi warzywami.