
Żywność BIO, EKO czy organic to inaczej żywność ekologiczna. Jest ona uprawiana za pomocą rolnictwa ekologicznego zgodnie z ściśle ustalonymi zasadami. Produkcja taka jest pod nieustanną kontrolą, na każdym etapie, aż do końcowego efektu, który gości w witrynach sklepowych. Pod tym pojęciem mamy na myśli produkty pozyskiwane z roślin i zwierząt, które są w gospodarstwach domowych.
Artykuły spożywcze są produkowane bez stosowania sztucznych nawozów oraz pestycydów. Żywność ekologiczna jest teraz powszechnie stosowana, ponieważ nie zawiera konserwantów, barwników, substancji spulchniających oraz emulgujących. Jeśli chcemy się zdecydować na nią to powinniśmy najpierw poznać jej wady i zalety.
Spis treści
Zaletami żywności ekologicznej jest to, że:
- Produkty ekologiczne wyróżniają się pod względem biologicznym oraz na ich wpływ na nasze zdrowie,
- Zaleta jest również fakt, że ekologiczna żywność na celu ma polepszenie jakości życia zwierząt,
- Przyczynia się również do polepszenia żyzności gleby,
- Zawartość żywności ekologicznej to duże źródło witamin oraz składników mineralnych. Na pewno występuje ich dużo więcej niż w produktach żywności spryskanej chemią,
- Metody jakich stosuje się do upraw żywności ekologicznej są przyjazne dla środowiska poprze utrzymanie różnorodności biologicznej,
- Mniejsze zanieczyszczenie środowiska poprzez odstąpienie od stosowania antybiotyków i środków ochrony roślin,
- Żywność ekologiczna zawiera znikome ślady pestycydów, metali ciężkich czy azotanów,
- Ekologiczne jedzenie na pewno jest wyróżniane pod względem walorów smakowych,
- Przechowywanie żywności ekologicznej jest dużo prostsze,
- Artykuły BIO wykazują lepsza wartość energetyczną oraz sensoryczną,
- Stosowanie artykułów ekologicznych może przyczyniać się do leczenia różnego rodzaju chorób, np. Miażdżycy, alergii, a nawet nowotworów,
- Możemy stosować ją w diecie dla osób najmłodszych jak i starszych.
Pozytywny oraz negatywny wpływ żywności EKO
Przy produkcji żywności ekologicznej przyjmuje zakaz stosowania wszelkiego rodzaju antybiotyków oraz dodatków syntetycznych. Substancje te mogą mieć negatywne skutki na mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego. Mogą również przyczyniać się do rozwoju różnego rodzaju chorób, tj. Alergie czy zaburzenia układów nerwowego.
Jak wiadomo, tam gdzie są zalety również pojawiają się wady. Występujące przy żywności ekologicznej wady to:
– Do tej pory niestety najważniejszą wadą jest cena produktów ekologicznych. Niestety jest ona w dalszym ciągu wyższa niż w żywności konwencjonalnej; Produkcja żywności BIO jest staranniejsza i wymaga większego nakładu pieniędzy.
– Dostępność- już coraz więcej przedsiębiorstw wychodzi naprzeciw i pozyskuje do swojej oferty produkty eko. Jednak nie wszystko możemy znaleźć w normalnym dyskoncie; niektóre z produktów zakupimy i wyłącznie w sklepach do tego przeznaczonych;
– Wygląd, jak wiadomo produkty ekologiczne niestety nie zawsze wyglądają jak namalowane, artykuły te mają naturalny wygląd, są poskręcane, nie są tak bardzo kolorowe, ale czy akurat tutajpowinnismy liczyć się z wyglądem?
– Trwałość, w tym przypadku artykuły te mają krótszy termin przydatności. Uzależnione jest to od unikania stosowania pestycydów, które w żywności mają wpływ na termin.
Pamiętajmy, aby mówić o żywności ekologicznej, musi ona posiadać odpowiednie certyfikaty potwierdzające.
Podsumowanie żywności ekologicznej
Dzięki temu, że produkty zawierają wyższą wartość odżywczą oraz jakość sensoryczną, produkty ekologiczne mogą zostać alternatywą dla leków i pozytywnie oddziaływać w leczeniu wielu chorób, a także wzbogacić smak naszych potraw.