
W dzisiejszym świecie mamy do czynienia z daleko rozwijającym się konsumpcjonizmem, który każe nam żyć szybciej i mieć coraz więcej. Tymczasem coraz więcej osób odczuwa potrzebę cofnięcia się do korzeni. Na wartości zyskuje znów to, co naturalne, zdrowe, dobre dla nas i naszego zdrowia. A jak jest z jedzeniem? Jak odżywiać się w świecie stawia na fast food? Naprzeciw naszym potrzebom wychodzi żywność ekologiczna od lokalnych dostawców (farm2fork). Czym jest, czy warto ją kupować? Jakie ma zalety? Czy za zdrowe jedzenie warto zapłacić nieco więcej?
Spis treści
Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna powinna cechować się nie tylko zdrowiem (np. brak pestycydów, chemicznych dodatków), ale również tym, że jej uprawa jest przyjazna dla środowiska.
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę ze zdrowym odżywianiem, może okazać się, że trudno będzie nam się odnaleźć na rynku przepełnionym różnymi produktami. Należy przede wszystkim pamiętać, że nie wszystko, co opisane jest jako „bio”, „eko” koniecznie takie musi być. Bardzo często są to po prostu chwyty marketingowe, które mają nas zachęcić do zakupu.
Skąd brać zatem pewność co do ekologiczności produktów? Najlepszym rozwiązaniem będzie żywność ekologiczna od lokalnych dostawców. Warto zorientować się, czy w naszej okolicy nie działają przypadkiem małe, lokalne sklepy lub nie ma możliwości zakupu bezpośrednio u rolnika. Produkty spożywcze, które można kupić w takich miejscach to przede wszystkim:
- owoce,
- warzywa,
- przetwory, kiszonki,
- nabiał,
- jaja.
Żywność ekologiczna od lokalnych dostawców – jakie ma zalety?
Jakie są zalety takiej ekologicznej żywności?
- Kupowanie lokalnie to brak konieczności transportu powietrznego lub drogowego na dalekie dystanse. Co za tym idzie to mniejsze koszty dostawy oraz zdrowie i czystość naszej planety,
- Zakup „prosto od rolnika” to większa pewność, że do produkcji żywności nie zostały dodane sztuczne barwniki, środki chemiczne itp,
- Jedzenie lokalnie to też jedzenie sezonowo. Zastanówmy się, po co kupować super foods typu jagody goji czy awokado przywiezione z najdalszych zakątków świata, skoro w Polsce mamy nasze lokalne super foods takie jak: mikroliście, agrest, porzeczka, buraki itp,
- Kupując lokalnie, wspieramy małe, rodzinne biznesy, a więc przyczyniamy się do rozwoju gospodarczego naszej najbliższej okolicy.
Osoby będące witarianami mają gwarancję, że produkty w ich diecie są najwyższej jakości i są zawsze świeże.
Cena za żywność ekologiczną
Żywność ekologiczna jest bardzo często droższa niż produkty, które można znaleźć na półkach w supermarkecie. Oczywiście dzieje się tak, ponieważ do masowej produkcji używa się niskiej jakości składników oraz stosuje się ulepszacze, które np. zagwarantują dłuższą datę ważności. Należy mieć jednak na uwadze, że na zdrowiu nie należy oszczędzać! Zdrowe odżywianie pomaga nam w:
- budowaniu odporności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym,
- walce z otyłością i utrzymaniu dobrej wagi,
- utrzymaniu dobrego zdrowia.
Dzięki temu, że jemy zdrowo, możemy zaoszczędzić na lekach, suplementach czy wizytach u dietetyka i lekarza. Natomiast jedzenie złej jakości produktów przepełnionych chemicznymi dodatkami i ulepszaczami przekłada się na to, że zaoszczędzone pieniądze i tak będziemy musieli wydać np. na leczenie czy odchudzanie.