
Każdy, kto chce dbać o zdrowie, z pewnością słyszał o domowej roboty koktajlach. Dlaczego? Koktajle to świetny sposób na dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin. O ile nie jesteśmy w stanie zjeść na raz kilograma warzyw i owoców, o tyle wypicie szklanki koktajlu nie jest niczym trudnym. Jak przygotować zdrowy koktajl krok po kroku i na co zwrócić szczególną uwagę?
Spis treści
Co dodawać do koktajli?
W koktajlu możemy tak naprawdę umieścić dowolne owoce i warzywa. Bardzo często używany jest do ich przygotowania np.:
- szpinak – nadaje charakterystyczny zielony kolor, ma ciekawy smak, zwłaszcza w połączeniu z owocami, jest bogactwem witamin oraz żelaza,
- banany – są bogate w witaminy z grupy B, zagęszczają koktajl, powodują uczucie sytości, dzięki czemu koktajl może zastąpić posiłek, np. drugie śniadanie,
- mikroliście – idealnie nadają się do koktajli, są bardzo zdrowe, (zobacz też przepis na odżywczy koktajl z mirkoliści),
- ogórek – daje efekt świeżego orzeźwienia w koktajlu,
- maliny, truskawki i inne owoce sezonowe – to skarbnica witamin A, E, C. Można również użyć ich poza sezonem, w wersji mrożonej.
Koktajl krok po kroku – jak go przygotować?
O czym należy pamiętać, przygotowując koktajl? Przede wszystkim:
- dokładnie umyjmy owoce i warzywa, ponieważ mogą się na nich znajdować brud czy chemia,
- pamiętajmy, że skórek nie trzeba obierać – zostaną one zmiksowane i nie wyczujemy ich w koktajlu, a jednocześnie skorzystamy z zawartych w nich witaminach,
- dobierajmy i łączmy smaki według własnego uznania, ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz nasz smakowy gust,
- jeśli chcemy, aby koktajl dostarczył nam więcej energii i nas nasycił, np. zastąpił posiłek stały, dodajmy banana, awokado lub płatki owsiane, co zdecydowanie zagęści koktajl,
- jeśli chcemy uzyskać słodszy smak, użyjmy daktyli, a nie cukru czy miodu lub innych słodzików.
Poniżej przedstawiamy jeden z wielu pomysłów na doskonały koktajl!
Przepis na zdrowy koktajl z liśćmi szpinaku
W przepisie tym dużą rolę odgrywa owoc cytrusowy (pomarańcza, limonka, cytryna). Stanowi świetne dopełnienie smaku liści szpinaku oraz słodkiego banana. Jednocześnie zawiera witaminę C, potrzebną w budowaniu odporności.
Składniki to:
- 2-3 garści liści świeżego szpinaku,
- 2 duże pomarańcze (opcjonalnie można zastąpić innym owocem cytrusowym, np. grejpfrutem),
- 1 dojrzały banan, zgnieciony widelcem,
- 2 duże łyżki soku z cytryny lub limonki – w zależności od tego, jaki owoc aktualnie mamy pod ręką.
Do wykonania koktajlu potrzebujemy blendera (ręcznego lub kielichowego – według uznania). Mieszamy wszystkie składniki. Samodzielnie możemy zdecydować, czy chcemy zmielić je na gładką masę, czy też pozostawić kawałki owoców. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Smak słodkiego banana oraz cytrusów powinien się idealnie zbalansować. Jeśli koktajljest za słodki lub za kwaśny, możemy zmienić proporcje. Z podanych powyżej składników może wyjść od jednej do dwóch szklanek koktajlu, w zależności od tego, jak bardzo dojrzałe i soczyste będą owoce. Smacznego i na zdrowie!