
W ostatnich latach na popularności zyskują coraz bardziej diety bezmięsne. Weganizm, wetegarianizm i inne odmiany mają wielu zwolenników. Co jednak, jeśli chcemy rezygnować z mięsa, ale z jakiegoś powodu nie jest to aktualnie możliwe? Naprzeciw nam wychodzi fleksitarianizm. Czym jest ten sposób żywieniowy? Jaka jest różnica w porównaniu do innych diet eliminujących mięso? Czym się charakteryzuje? Dla kogo będzie dobry?
Spis treści
Weganizm, wegetarianizm, fleksitarianizm… czym się różnią?
Wszystkie powyżej wspomniane diety mają na celu eliminowanie mięsa i/lub produktów odzwierzęcych w naszej codziennej diecie. Wegetarianie nie jedzą mięsa (w tym również ryb), weganie nie jedzą żadnych produktów zwierzęcych, czyli również jaj, nabiału czy nawet miodu. Istnieje też kilka wariacji wegetarianizmu:
- pescowegetarianie – nie jedzą mięsa, poza rybami, które są dozwolone,
- lektoowowegetarianie – jedzą mleko i jaja, nie jedzą innych form nabiału i mięsa,
- laktowegetarianie – jedzą produkty roślinne i mleko wraz z jego przetworami,
- owowegetarianie – nie jedzą nabiału i mięsa, jedzą natomiast jaja,
- witarianie – jedzą tylko surowe produkty, czyli owoce, nasiona, orzechy, nie przetwarzają ich (nie poddają obróbce cieplnej),
- semiwegetarianie – nie jedzą mięsa ssaków, ale jedzą drób, ryby, owoce morza.
A czym charakteryzują się fleksitarianie? Tym, że ich dieta nie jest restrykcyjna. Zasadą fleksitarianizmu jest ograniczenie mięsa, ale nie całkowite jego wykluczenie.
Fleksitarianizm – zasady żywienia
Co to dokładnie oznacza? Przykładowo, osoba będąca fleksitarianem na co dzień będzie stroniła od mięsa. Tzn. przygotuje raczej wegetariański obiad, czy też sięgnie po przepis z kuchni wegańskiej. Jednak na uroczystości rodzinnej, będąc zaproszonym gościem, nie odmówi gospodarzowi spróbowania dania mięsnego. Oczywiście takie wyjątki są okazjonalne. Z drugiej strony fleksitarianizm pozwala też na czasowe wyłączenie diety wegetariańskiej. Przykładem mogą być okresy choroby, zimy, kiedy organizm potrzebuje mięsa, anemia, niedobór żelaza i inne sytuacje, kiedy dana osoba odczuwa potrzebę spożywania mięs.
Dla kogo jest fleksitarianizm?
Fleksitarianizm czasem określa się mianem: elastyczny wegetarianizm. Nazwa ta pochodzi bowiem od angielskiego: flexible – elastyczny. Ta odmiana żywienia ma zarówno wiele zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi zauważają wiele zalet fleksitarianizmu, jak np.:
- możliwość dostosowania diety do swoich aktualnych potrzeb,
- brak presji, jaką narzucają sobie osoby całkowicie niejedzące mięsa,
- brak nacisków ze strony rodziny, najbliższych, będących przeciwnikami radykalnych diet,
- dbanie o zdrowie.
O fleksitarianizmie nieprzychylnie wypowiadają się jednak sami wegetarianie i weganie. Wielu z nich uważa, że jest to „zabawa” w wegetarianizm i brak siły charakteru, aby wytrwać w postanowieniu niejedzenia mięsa.
Warto jednak podkreślić, że fleksitarianizm to dobry pomysł dla osób, które chcą spróbować ograniczyć mięso i zadbać o zdrowie, ale boją się konsekwencji zdrowotnych lub nie potrafią bilansować posiłków.