
Mnogość diet może przyprawić o zawrót głowy. Wiele osób zastanawia się: co jeść, aby zachować zdrowie? Dieta frutariańska nazywana również surową dietą to propozycja dla osób cechujących się samodyscypliną. Dość restrykcyjne zasady tej diety nie są odpowiednie dla każdego. Czym wyróżnia się dieta frutariańska i jakie ma właściwości?
Spis treści
Dieta frutariańska – jak stosować?
W mediach raz na kilka lat rozgłosu nabierają różnego rodzaju diety. Najczęściej spowodowane jest to chwilową modą, wywołaną przez wypowiedzi celebrytów czy programy telewizyjne. Paleo, keto, wcześniej weganizm, obecnie frutarianizm… Można by wymieniać bez końca. Niestety, informacje zawarte w przekazach medialnych często są pełne mitów i przekłamań. Interesując się daną dietą, warto sięgnąć po dokładniejsze informacje. Nieodpowiednio stosowane zasady żywieniowe mogą bowiem wpędzić nas w kłopoty zdrowotne.
Tak samo jest z dietą frutariańską. Jako dieta eliminacyjna, czyli wykluczająca niektóre składniki spożywcze, bywa postrzegana jako bardzo restrykcyjna i nieodpowiedzialna. Tylko dobre zbilansowanie posiłków, jak i stały kontakt z lekarzem (robienie odpowiednich badań itp.) może sprawić, że dieta ta będzie nam służyć! Należy jednak pamiętać, że jak każda inna dieta, frutarianizm, musi być stosowany z głową.
Dieta frutariańska – czego nie można jeść?
Frutarianizm to surowa dieta. Oznacza to, że eliminuje składniki takie jak:
- mięso,
- nabiał,
- jaja,
- produkty odzwierzęce, np. miód,
- gotowane, smażone i poddawane obróbce cieplnej produkty,
- wiele warzyw.
Podstawę diety frutariańskiej, która należy do odmiany diet witariańskich, są: owoce, nasiona, orzechy. Warzywa bywają często odrzucone przez fakt, że nie można ich jeść w formie nieugotowanej (jak np. ziemniaki). Frutarianie jedzą więc tylko to, co surowe. Bardziej radykalne odłamy frutarianizmu, połączone z dużą dbałością o przyrodę i ideą życia w zgodzie z naturą, wykluczają również jedzenie tych produktów, które należałoby wyrwać z korzeniem. A nawet propagują jedzenie tylko tego, co samo spadnie na ziemię!
Co jeść na frutarianizmie?
Podstawą diety frutariańskiej są owoce, więc na diecie tej można zarówno pić świeżo wyciskane soki, smoothie, jak i jeść sałatki owocowe. Można również przygotowywać dania będące frutariańskie, pamiętając tylko o tym, że jedyną obróbką, jakiej można poddawać składniki, jest suszenie w niewielkiej temperaturze. Przy odrobinie starania można jednak przygotować kanapki (oczywiście bez pieczonego tradycyjnego chleba), pasty, surowe ciasta i desery (np. z „serka” z orzechów).
Kto nie może być na diecie frutariańskiej – przeciwwskazania
Ze względu na charakter eliminacyjny oraz owoce jako podstawę żywienia, dieta frutariańska nie powinna być stosowana przez osoby chorujące np. na choroby przewodu pokarmowego i trzustki, celiakię, cukrzycę czy uczulone na niektóre owoce. Są różne teorie dotyczące stosowania tej diety przez dzieci i kobiety w ciąży. Warto skonsultować to z lekarzem i/lub dietetykiem. Być może dobrym pomysłem będzie wprowadzenie tej diety tylko w niektóre okresy w roku – np. latem. Pamiętajmy, że w naszym klimacie ciężej będzie o dobrej jakości owoce przez cały rok!